O biopsiji

Med biopsijo prostate zdravnik s tanko iglo odvzame majhne koščke tkiva z različnih področij vaše prostate. Obstajata več vrst biopsij prostate.


Transrektalna ultrazvočna biopsija prostate - TRUZ


Pri biopsiji TRUZ se pod lokalno anestezijo v prostato vstavi igla skozi steno rektuma in se odvzame večje število vzorcev tkiva prostate. To je najpogosteje uporabljena metoda biopsije prostate. Biopsija ni posebno zanesljiva metoda - igla namreč lahko zgreši raka v kar (40-70%), patolog pa lahko intepretira le kar vidi v odvzetem vzorcu. Prav tako se tekom biopsije vzorči manj kot 1% celotnega tkiva prostate. 1,2


Transperinealna biopsija prostate


Pri transperinealni biopsiji se s pomočjo ultrazvoka skozi površino kože med testisi in rektumom vstavi igla.

Diagram showing a transperineal prostate biopsy CRUK 473

Biopsije prostate se lahko izvajajo tudi z uporabo informacij pridobljenih med slikanjem z magnetno resonanco (MR). MR zagotavljaja podrobnejše slike prostate, kot je to mogoče samo z ultrazvokom. Z MR-vodeno biopsijo ali z MR- ultrazvočno fuzijsko vodeno biopsijo, so običajno biopsije bolj natančne kot pri naključnih biopsijah in se lahko izvajajo s bodisi transrektalnim bodisi s transperinalnim pristopom. Odvzeto tkivo se opazuje pod mikroskopom, da se ugotovi, ali so prisotne rakave celice. Če je odgovor pritrdilen, je pomembno, da ugotovi tudi za kako agresiven rak gre. To je pri biopsiji indicirano z razredi ISUP (angl. ISUP Grade Group), ki se gibljejo med 1 in 5. Čim višji je rezultat, bolj agresiven je rak.


Kakšna so tveganja pri biopsiji?

Biopsija prostate je lahko neprijetna in boleča. Stopnja bolečine in neugodja se razlikuje od bolnika do bolnika. Medtem ko nekateri moški doživljajo le zmerno bolečino, je lahko za druge moške zelo boleča. Nekateri moški čutijo bolečine v rektumu še nekaj časa po biopsiji. Druga tveganja, povezana z biopsijo prostate, vključujejo:

- Rektalna krvavitev in kri v blatu je pogosta in jo povzroča krvavitev na mestu biopsije. Kri v blatu lahko traja približno 2 tedna.

- Pogosta je prisotnost krvi v urinu in lahko traja približno 2 tedna.

- Kri v semenki tekočini. Običajno je opaziti rdečo ali rjavo barvo v semenki tekočini po biopsiji prostate, ki jo povzroča. To lahko traja nekaj tednov po biopsiji.

-Težavnost uriniranja. Pri nekaterih moških lahko po biopsiji prostate povzroči težave pri uriniranju. Včasih je treba vstaviti kateter.

- Okužba. Moški, ki imajo biopsijo prostate, lahko razvijejo okužbo sečil ali prostate, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki in včasih hospitalizacijo.

Biopsija je razmeroma nezanesljiva metoda. Prva biopsija je kar v približno 25% lažno negativna.3 Diagnostika raka prostate se lahko izvede na boljši način, saj test SelectMDx s kar 98% zanesljivostjo napove negativen rezultat.4


1) Taneja et al.: AUA, Optimal Techniques of Prostate Biopsy and Specimen Handling. 2013.
2) Shen et al.: J. Ultrasound Med. 2008; Jun; 27(6): 895-905).
3) Crawford D, Shore N, Cooperberg M, Dall'Era M, G La Rosa F; Clinical Considerations after a Negative Prostate Biopsy. J Pros Canc 2: 114. (2017) 4) Van Neste et al. Detection of High-grade Prostate Cancer using a urinary molecular biomarker-based risk score. European Urology 2016